Midye Dolmayı Bursa'da midye severlere ulaştıran Pırpırmidye'nin hikayesi İzmir'de başladı. 2000 yılında İzmir ve Aydın midye dolma satmaya başlayan Midyeci Recep, midyesinin kalitesini ve lezzetini daha da artırarak satışlarını Bursa'ya taşımıştır. Bursa halkı midyeyi çok sevdi ve Midyeci Recep'e gelmeyi alışkanlık haline getirdi. Bursa'nın bir çok yerinde Midye Dolma satışları yapmıştır. Midyeci Recep Parkora ve Podyumpark'ta tarihi Pırpır aracıyla( İsim Buradan Geliyor.) midye severlerin gözüne ve midesine hitap eden bir konsept tasarlamıştır. Son olarak Nilüfer Podyumpark'ta Bursanın ilk midye evini açmıştır. Midye Evinde Midye Dolmanın yanı sıra enfes süt kuzu Kokoreç ve leziz Midye Tava hizmeti vermeye başlamıştır. Güleryüzlü çalışanları ve hoş ortamıyla ile hem taze midye dolmalardan tadabilir hemde güzel vakit geçirebilirsiniz. yakında yeni şubelerimiz ile siz midye severlere daha iyi hizmet vermeyi düşünüyoruz. Güzel Bursa'mızı çok seviyor size daha iyi bir hizmet için çalışıyoruz. Canınız ne zaman Midye Dolma çekerse adresiniz belli Pırpırmidye
Midye Nedir : Midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalar. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu ”midye” olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Tarak ya da deniz tarağı adıyla bilinen türler de bazen «midye» olarak adlandırılır.
Midye, ülkemizde hemen hemen birçok şehirde sokak lezzeti olarak kabul edilen ve sevilen yiyecekler arasında yer alır. Deniz ürünlerini sevenlerin vazgeçemediği midye çeşitli lezzetler ile buz gibi içeceklerin yanına uyum sağlar.
Daha önce hiç midye yemeyenlerin merak ettiği ne varsa; şimdi bu sayfada hepsine yanıt bulacağız. Evde midye ile lezzetli tatlar oluşturmak isteyenlere birbirinden doyurucu midye tarifleri de eklemeyi unutmadık. Tadını merak edenler, midyenin ne olduğuna dair bilgi almak isteyenler pür dikkat okuyacağınız güzel bir yazı hazırladık.
pırpır midye deniz midyesi
Midye Nedir?
Midye, omurgasız canlılar arasında yer alan bir deniz ürünüdür. Siyah sert bir kabuğa sahiptir.
Tatlı sularda ve denizlerde yaşayabilen bu canlılar, mevsiminde tüketildiğinde sağlık için faydalı olmaktadır.
Yumurtlama yoluyla üreyen midyeler, karaya çok yakın yerlerde kayalıkların altında yaşar.
Ayak ve baş bölgesi olmayan midye, kabuklu bir canlıdır. Eşeyli üreme sistemine sahip olan midyenin dişi ve erkek cinsi olduğu da bazı araştırmalar sonucunda ifade edilmektedir.
Midye tüketimi için kabukların ve solungaçların ayrılması önerilmektedir. Kabuklardan ve solungaçtan ayrılan midyenin daha sağlıklı olduğu kabul edilir.
Özetlemek gerekirse midye; sokak lezzetleri arasında bulabileceğiniz ve bir tane ile yetinmeyeceğiniz lezzetli bir deniz yiyeceğidir. Sahil illerinde gezerken her köşe başında bolca görebilirsiniz.
bursa bol etli midye pırpır midye
Midye Nasıl Yapılır, Temizlenir?
1) Temizleme Yöntemi
Midyeyi temizlerken midyenin canlı olması gerekir.
Alınan ya da toplanan midyenin kapalı olması da tazeliği açısından önemlidir.
Kabuğun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır bu sakallı kısmı çekin ve temizleyin.
Tüm midyeleri bolca suyun içinde yıkayın ve kabukta oluşan kum gibi maddeleri atın.
Midye nasıl temizlenir sorusunun en önemli yanıtı, midyenin iyice yıkanmış olmasıdır.
Sakalı çıkardığınız yerden bıçak sokun ve ikiye ayırın.
Kabuğu ikiye ayırırken dikkatli olmayı unutmayın. Kabuklar elinizi kesebilir.
Bir kap içinde tuzlu su hazırlayarak kesilen midyeyi bu suyun içinde bekletmelisiniz.
Tuzlu su içinde kalan midye, pişirim esnasında kadar tazeliği koruyacaktır.
classic steamed mussels with white wine (supplied photo) (for Renee Kohlman feature)
2) Midye Dolma Yapılışı
Midyeler güzelce temizlendikten sonra özel bir iç pilav hazırlanır.
İç pilavın olmazsa olmaz baharatları arasında yenibahar vardır; tabii siz kendi damak zevkinize göre baharatları ayarlayabilirsiniz. Pırpır Midye olarak özel bir baharat karışımımız var tabi 🙂
Temizlenen midyelerin içine iç pilav azar azar eklendikten sonra kabuklar kapatılır.
İçi doldurulan midyeler, az miktarda su ve yağın içinde haşlanır ve tüketim için hazır hale gelir.
jumbo midye Pırpır’da
Midye Haram Mı, Helal Mi?
İnsanlarda bazı hayvanların adet olduğu inancı vardır. İnanışa göre adet olan canlıların tüketilmesi helal değildir. Midye için de aynı şey söz konusudur. Birçok kişi midyenin adet olduğu efsanesini gerçek ve bilimsel bir bilgi gibi kabul eder fakat bu konu sanıldığı gibi değildir.
Midye adet oluyor mu diyenler öncelikle bu gündemin efsaneden ibaret olduğunu hatırlamalıdır.
Yapısında kan bulunmayan ve yumuşakça olan midye,eşeyli üreyen bir canlıdır ve adet olma özelliğine sahip değildir.
Midye yemek isteyip de bu konu hakkında net bilgi sahibi olmayanlar midye haram mı diye düşünecektir. Midye yemek helaldir.
Deniz Midyesi çok fazla yendiğinde zararlı hale gelir.(Pırpır Midyede çiftlik midyesi kullanılmaktadır) fakat tüketimi konusunda haram olduğuna dair herhangi bir dini ifade yer almamaktadır.
Pırpır Midye olarak çiftlik midyesi kullanmaktayız. Midyelerimiz çanakkale ve Balıkesir’deki gıda ve sağlık bakanlığı onaylı çiftliklerimizden gelmektedir.
En güzel midyeler Pırpır’da Pırpır Bursa’da
Midyenin Faydaları – Bilmediğiniz 5 Özelliği
Protein Değeri Yüksektir: Sadece 1 tabak midye yediğinizde yaklaşık 18 gram protein almış oluyorsunuz. Bu nedenle midye, protein ihtiyacınızı karşılayan leziz ve ekonomik besinlerden biri olarak karşınıza çıkıyor.
Kan Şekerini Dengeler: Midyenin yapısında bulunan manganez, kan şekerinin dengelenmesi konusunda başarılıdır. Kan şekeri dengelendiğinde ise kendinizi daha tok ve dinç hissedebilirsiniz.
Cildi Besler: Midyenin omega yağ asitlerini içerme özelliği, cilt sağlığı olma konusunda etkilidir. Midye tüketenlerin faydalı yağları aldığı için cildi daha parlak ve temiz görünmektedir.
Tiroid Bezlerini Dengeler: Midyede selenyum minerali bulunur. Selenyum minerali de tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını destekler. Midyeyi ölçülü tükettiğinizde, tiroid hastalıklarından uzak kalabilirsiniz.
Enerji Verir: Midyenin besin değeri yüksektir. Faydalı mineralleri içerdiği için tüketildiğinde kan akışını hızlandırır ve kişilere enerji verir.
Midye Nasıl Yenir?
Midyeyi yerken dolma ya da kızartma halinde yiyebilirsiniz. Eğer tezgahlardan midye dolma alıyorsanız; bu midye çeşitleri haşlanmış ve tüketime uygun hale gelmiştir. İçindeki malzemeleri tüketebilirsiniz.
Evde pişirmek için balıkçıdan aldığınızda, kesinlikle iyi şekilde temizleyerek tüketmelisiniz.
Pişen midyeye limon sıkmak da bu yiyeceğin yeme adabından bir detaydır.
Bursanın en iyi midyeleri Pırpır Midye’de
Pırpır Midye Çiftlik Midyesi Satmaktadır. Farkı Ne?
Çiftlik Midyesi Sağlık bakanlığı onaylı bir şekilde üretilmektedir
Sağlıklı sularda halatlara asılı halde üretilmektedir.
Halatlar deniz yüzeyine yakın olduğu için Kum, taş, çakıl bulunmamaktadır
Çiftlik midyesi ağır metal içermez.
Pırpır midye kendine özel soğuk hava depolu imalathanesinde midyeler günlük ve taze işlenip tezgahında yer almaktadır.
Bursa’da taze ve günlük midye tüketmek için Pırpır Midye’ye bekleriz efendim
Bursa Deniz Lezzeti: Midye Dolma
Bursa iskenderiyle meşhur ama artık bu tabuyu yıkıyoruz. İskenderi ve dönerin yanında omega 3 deposu olan midyesiylede meşhur 15 senedir Bursa’nın bir çok yerinde midye dolma hizmeti veren Pırpır Midye yeni özel soslu midyelerin yanında enfes süt kuzu kokoreç ve midye tavasıyla çok iddialı bir şekilde podyumpark’ta size hizmet vermeye devam ediyor. Herkesi bekleriz efendim
Yorum yok
Üzgünüz, yorum formu şu anda kapalı.